Finit şi infinit

Dacă în alte pachete de programe atunci când facem o împărțire la 0, rezultatul ne arată o eroare, în R, rezultatul împărțirii este infinit. Concret, dacă împărțim pe 7 la 0 vom obține:

Deci infinit este notat cu Inf. Desigur pentru un calcul simplu ca cel de mai sus, este ușor de văzut că rezultatul este infinit. Însă atunci când avem o expresie, am putea dori să vedem dacă rezultatul e finit sau nu. Pentru aceasta avem o funcție al cărei rezultat poate fi TRUE sau FALSE. Dacă dorim să verificăm dacă rezultatul e finit atunci vom folosi funcția is.finite, care va întoarce valoarea TRUE dacă rezultatul e finit și FALSE dacă rezultatul e infinit. Complementara acestei funcții este is.infinite care care va întoarce valoarea TRUE dacă rezultatul e infinit și FALSE dacă rezultatul e finit.

Desigur, în R, infinitul este luat ca fiind un număr foarte mare (undeva în jurul valorii 10308). Pentru a verifica acest lucru vom scrie un vector care conține valori apropiate de 10308, (mai mici și mai mari) și vom folosi funcția is.finite:

Așa cum putem observa și din calcularea lui a1 și a2, de la 10309 avem infinitul (pentru R). În fapt, pragul este la 1,8 x 10308. Mai putem observa că pentru numere mari se folosește scrierea științifică (ce este după e reprezintă puterea lui 10), asemănătoare cu ce de la Excel.

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe